E-mobilita a strojní lití RIM

 

Pryskyřice se v automobilovém průmyslu využívají nejrůznějšími způsoby. Jednou z hlavních oblastí použití jsou pouzdra elektronických součástek (Elektro pryskyřice) nebo baterií, které jsou tímto způsobem chráněny před vlhkostí nebo nárazy.

Pryskyřice se stále častěji stávají součástí vnitřního a vnějšího vybavení vozidel jako jsou nárazníky, konzole nebo loketní opěrky (ty jsou pak často potaženy kůží nebo lakovány v dalším pracovním kroku).

 

Licí pryskyřice pro RIM proces  

O použití pryskyřic v tomto sektoru mají zvláště zájem výrobci speciálních vozidel s počtem vyrobených aut do 10 000. Dodávané pryskyřice jsou určené pro RIM lití (Reaction Injection Moulding). Obě tekuté složky jsou smíchány dohromady v mísící hlavě a následně vstříknuty do příslušeného nástroje, kde materiál vytvrdí do konečného stavu.

Pro dodavatelé součástek elektrických vozidel nabízí Ebalta jak vhodné umělé dřevo na výrobu uzavřené formy, tak i tekutou pryskyřici pro použití v interiéru nebo exteriéru vozu, která je určená pro vstřikování, vytvrzení v uzavřené formě a následné odformování konečného produktu.

 

Licí pryskyřice vyztužená skelnými vlákny pro střední série

Licí pryskyřice MG 453 GF (MG = Maschinengießmasse/hmota pro strojní lití, GF = Glasfaser/sklené vlákno) od Ebalty se v poslední době osvědčila v automobilovém průmyslu. MG 453 GF je vysoce odolný, sklem plněný RIM systém, který se vyznačuje obzvláště rychlou dobou vytvrzování. Díky tomu urychluje celý výrobní proces, používá se především pro malo        až středně sériovou výrobu.

Jedním ze způsobů výroby sklem vyztužených pryskyřic je použití skelné tkaniny, kam se pryskyřice později nalije a celý systém stabilizuje.              U produktu Ebalta se skelná vlákna vmíchají do materiálu ze syntetické pryskyřice. Výsledkem je specifické přizpůsobení materiálu z hlediska optimalizace tuhosti a odolnosti proti nárazu. Vlastnosti materiálu lze upravit s ohledem na jejich zamýšlené použití přidáním příslušného podílu skelných vláken (smícháním MG 453 a MG 453 GF v určitém poměru).

MG 453 i MG 453 GF jsou registrovány v IMDS databázi (International Material Data System = databáze údajů o materiálech pro výrobu automobilů) a také ve standardizované databázi pro materiálová data v automobilovém průmyslu. Obě komponenty licí směsi jsou schváleny dle DIN 75200 pro interiéry automobilů a testovány pro hoření dle FMVSS 302. Jsou schváleny pro evropský a britský automobilový průmysl.

 

 

 

 

 

Zpět na výpis článků