ECO-friendly plasty: udržitelnost „pod kontrolou“

Zejména plastikářský průmysl se v posledních letech stále více zabývá tématy udržitelnosti a ochrany životního prostředí a klimatu a hledá řešení, jak ve firmách zavádět procesy šetrné k životnímu prostředí.

Společnost Ebalta na různých příkladech ukazuje, že je to proveditelné i při výrobě polyuretanů a epoxidů. Byl kladen velký důraz na to, aby přidávané obnovitelné suroviny v pryskyřicích neměnily výsledné vlastnosti produktů, pokud je to možné. Aktuálně se jedná především        o aplikace, kde nejsou zvláštní požadavky na viskozitu, průhlednost, barevnou přesnost nebo UV stabilitu. Další ekologická opatření společnosti Ebalta mají za cíl optimalizovat recyklační opatření. Plastový odpad lze recyklovat ve formátu plniva nebo hoblin jako výplň izolačních desek. Díky tomu mají naši zákazníci možnost nakupovat produkty „klimaticky neutrální“ a zlepšit tak svou uhlíkovou stopu.

 

Klimaticky neutrální lezecké chyty s vysokým podílem obnovitelných surovin

allHOLDS bylo založeno jako sdružení nezávislých výrobců lezeckých chytů a společnosti Ebalta s cílem vyvinout polyuretan, který splní vysoké požadavky na vlastnosti materiálu a zároveň bude mít maximální možné ekologické složení.

Za těchto podmínek měl vzniknout „klimaticky neutrální“ lezecký chyt s co nejvyšším podílem (kolem 40 %) obnovitelných surovin. Navíc pryskyřice neobsahují styreny a změkčovadla. Na lezecké chyty by mělo být možné na základě těchto specifikací vydat certifikát „klimaticky neutrální výrobek“.

 

Lezecké chyty s 80 % úsporou materiálu

Polyuretan je výborným základním materiálem pro lezecké chyty. Oproti např. polyesterovým chytům jsou polyuretanové chyty výrazně lehčí, což usnadňuje manipulaci, balení a přepravu. Díky vysoké pevnosti a stabilitě materiálu lze PU lezecké chyty vyrábět s velmi tenkými stěnami, čímž se sníží spotřeba materiálu až o 80 %. Díky nízké křehkosti je polyuretan vhodnější než srovnatelné materiály pro výrobu široké škály tvarů lezeckých chytů.

Ať už jde o řepkový nebo slunečnicový olej, dřevěný prach nebo cukr, polyol lze vyrábět i na bázi obnovitelných surovin. Výzvou společného vývoje skupiny allHOLDS bylo především splnit požadovanou udržitelnost spolu s požadavky na stabilitu lezeckých chytů (dle DIN EN 12572-3:2017), odolnost proti otěru při co nejmenším užitém množství materiálu a maximální trvanlivost.

Výsledkem společné spolupráce byl vývoj klimaticky šetrného polyuretanu allHOLDS ECO-friendly. Nový PU materiál GM 1914 splňuje nejen všechny požadavky na výrobu vysoce stabilního robustního a odolného lezeckého chytu, ale také zaručuje vysokou hospodárnost díky délce cyklu kolem deseti minut! Nabízíme tento produkt jak pro ruční (GM 1914 L komp. A+B), tak pro strojní lití (GM 1914 S komp. A+B).

 

Zpět na výpis článků